• Historie v.v. de Fendert

  Door: Kees Rombouts

  “De Fendert beleeft knallende start”, kopt BN DeStem op maandag 5 september 2011.
  De Fendert is ingedeeld in de 4e klasse B en heeft in zijn eerste competitiewedstrijd WIK’57 met 10-0 verslagen. Het verdere verloop van de competitie is erg spannend. De Fendert is in een felle strijd gewikkeld om de titel in 4B. De naaste concurrenten zijn SKNWK en Kogelvangers. Op 28 april 2012 trekt een grote supportersschare vanuit Fijnaart naar Willemstad. De strijd tussen de titelpretendenten Kogelvangers-de Fendert staat dan op het programma. In een zinderende wedstrijd, bijgewoond door zo’n 600 toeschouwers, trekt de Fendert aan het langste eind (2-3) en neemt zo een voorschot op de titel.
  BN de Stem schrijft ”Hoe de Fendert de bordjes verhing”.
  Het kampioenschap wordt een week later officieel binnengehaald, wanneer Chrislandia wordt verslagen . BN de Stem opent met “Één dorp, één club en nu al één titel”.
  Een historische prestatie is geleverd! Het kampioensteam bestaat uit:
  Serge Palings, Sander Looij, Bart Meeuwisse, Ron Nagtzaam, Maikel van der Maden, Stephan Haverkamp, Johan Netten, Koen Palings, Laurent Vrolijk, Noël Ploeg, Jeroen Beerendonk, Raymond Lingen, Wout Frijters, Bas van Sprundel, Janko Raaijmakers, Wiebe de Kok,
  Ad Palings (trainer/coach), Jack Krougman (elftalleider), Jan Frijters (assistent scheidsrechter), Rien Verhaert (verzorger), Hans Nieuwland (verzorger).
  Naast het eerste elftal behalen ook zaterdag 5 (o.l.v. Olaf Roks en Edward de Rooij) en zondag 3 (o.l.v. Leen Brooshooft en Patrick Cornelis) het kampioenschap in hun klasse.
  Zaterdag 2 levert een puike prestatie door de halve finale van de beker te bereiken. Na een erg spannende strijd is NSV 2 net te sterk voor de mannen van leiders Ruud Winkelhof, Ben Winkelhof en Robert Hanssen (1-2). Zaterdag 4 promoveert middels een tweede plaats.
  Een mooie prestatie van de jongens van Mark Berghout en Erwin van Kouteren.
  Ook slagen 11 (!) jeugdteams erin de titel binnen te slepen. F5, E3, E1, MP1, F1, C2 en B1 worden najaarskampioen en E3, D2, F2 en D4 behalen de titel in de voorjaarsreeks.
  Aan activiteiten ook geen gebrek binnen de vereniging. Het Magielse toernooi wordt voor de 25e keer georganiseerd en het Internationaal Toernooi voor Lagere Elftallen is ook een groot succes. In mei organiseert de activiteitencommissie een schitterend jeugdkamp voor de F en E kinderen.


  De Fendert 1 kampioen 2011-2012

   

   


  In het seizoen 2012-2013 is de Fendert ingedeeld in de 3e klasse B.
  Wanneer de kersverse 3e klasser de competitie opent op 1 september, bij en tegen het Zeeuwse Yerseke, kan niemand vermoeden dat we aan de vooravond staan van één van de meest succesvolle seizoenen in de Fijnaartse voetbalhistorie.
  Behoorlijk wat meegereisde Fendert supporters zien de Fendert sterk openen. Yerseke wordt met 0-2 verslagen en de eerste 3 punten als 3e klasser zijn een feit.
  Dit resultaat ontsnapt ook niet aan de aandacht van BNde Stem: “de Fendert maakt overtuigend debuut als 3e klasser”, zo schrijft dit dagblad.
  Dat de Fendert snode plannen heeft, dit seizoen, wordt de wedstrijden daarna wel duidelijk. Een steeds groter wordende supportersschare is getuige van mooie wedstrijden, waarin de Fendert prima, aanvallend voetbal laat zien. Op zaterdag, 24 november, wordt de eerste prijs binnengehaald.
  Onder het toeziend oog van honderden Fendert supporters, veelal uitgedost met een rode “Wij zijn de Fendert” sjaal, wordt buurman Seolto met 0-3 verslagen en zodoende de 1e periodetitel binnengesleept.
  Dit smaakt naar meer en vervolgens worden er uit een reeks van 8 wedstrijden 19 punten behaald.
  Met name de wedstrijd uit tegen NOAD’67 spreekt velen tot de verbeelding. De Fendert weet uit een schijnbaar geslagen positie terug te komen, door een 2-0 achterstand in de laatste 20 minuten om te buigen naar een 2-3- overwinning. De euforie is groot want de titel komt nu echt in zicht!
  Twee weken later, op 13 april 2013, stroomt heel voetbalminnend Fijnaart uit naar Sportpark “De Fendert” , waar de felbegeerde titel in de 3e klasse kan worden behaald.
  Tegenstander is DHV uit Zevenbergschen Hoek.
  Zo’n 800 toeschouwers zijn getuige van een historisch gebeuren. DHV wordt met 3-1 verslagen en de Fendert grijpt de titel in de 3e klasse B, met daaraan verbonden promotie naar de 2e klasse.
  ’s Maandags schreeuwt BNdeStem : “Het voorbeeld van de Fendert!”
  Dat de prestatie van de Fendert veel indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het feit dat zowel het team, als middenvelder Jeroen Beerendonk door BNdeStem genomineerd zijn voor de prestigieuze prijzen:
  “Beste ploeg en beste speler van het jaar. “
  De kampioensploeg bestaat uit: Ad Palings (trainer/coach), Jack Krougman (elftalleider), Jan Frijters (assistent scheidsrechter), Robert Hanssen (keeperstrainer), Hans Nieuwland (verzorger), Rien Verhaert (verzorger), Serge Palings, Sander Looij, Ron Nagtzaam, Wouter Visser, Koen Knook, Johan Netten, Laurent Vrolijk, Noël Ploeg, Jeroen Beerendonk, Remon Heinsius, Mitchell Schilperoord, Collin Schilperoord, Koen Palings, Nick Krijnen, Davy Wessels, Bart Meeuwisse.
  Om het feest helemaal compleet te maken behaalt het 2e elftal op dezelfde dag als het 1e het kampioenschap in zijn klasse.
  Voor het 2e echter heeft het seizoen nog een aardige apotheose. De “cupfighters”, razen door het bekertoernooi en bereiken uiteindelijk de finale. Deze wordt gespeeld op 26 mei in Ossendrecht tegen het Zeeuwse Steen. Een goed spelend de Fendert 2 laat er geen twijfel over bestaan wie de sterkste is. Steen wordt gedecideerd met 4-0 verslagen en zo pakken de mannen van Ruud en Ben Winkelhof en Robert Hanssen de dubbel! Een unieke prestatie van ons 2e team.
  Ook diverse jeugdteams behaalden het kampioenschap in hun klasse.
  Zo worden MP1, F4, F2, F1, E4, D2, MC1 najaarskampioen en verovert D3 de titel in de voorjaarsreeks.
                                          

  De Fendert 1 kampioen 2012-2013

   


  Seizoen 2013-2014

  In de aanloop naar het seizoen 2013-2014 is er hard gewerkt om “Sportpark De Fendert” nog mooier te maken dan het al was. Het bestuur m.b.v. een aantal vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat er graszoden zijn gelegd, de tegelpaden zijn verruimd en het terras voor kantine 1 is verfraaid.
  Ook de sponsorcommissie o.l.v. Mark Reijnders draait op volle toeren.
  Zo verfraaien de eerste baniervlaggen het hoofdveld en “De Vrienden van de Fendert” worden opgericht. Supermarkt Jumbo brengt een prachtig verzamelplaatjesboek van onze vereniging uit.
  Fijnaart is trots want de Fendert komt uit in de 2e klasse E.
  De Fendert opent de competitie tegen Dinteloord en zij zijn dè grote titelkandidaat, immers de Suikerstadbewoners hebben een karrevracht aan goede, nieuwe spelers aangetrokken. Onder grote belangstelling moeten “de Rooien” met 0-2 het hoofd buigen, maar het vertoonde spel is prima te noemen.
  Zo opent BN DeStem: “Puik de Fendert krijgt klop.”

  “De Fendert moet zich maar geen zorgen maken in het debuutjaar in de 2e klasse. Dinteloord kon weliswaar met 0-2 feestend terug naar de Suikerstad, de thuisclub speelde met name voor de rust puik voetbal met gevaarlijke doorstoten via slimme passjes tussen de verdedigers door.”

  Hoe anders zou het dit seizoen lopen.
  Hoewel het spel van de Fendert alleraardigst is en men vaak de complimenten hiervoor krijgt, worden er, in verhouding, te weinig punten behaald. Door het hele seizoen doet de Fendert zich tekort door vooral veel goede kansen te missen. Jammerlijk is vooral de uitwedstrijd tegen SSV’65 in Goes. Een 1-3 voorsprong met nog 15 minuten te spelen, verandert zomaar in een 4-3 nederlaag.
  De Fendert eindigt desalniettemin met 32 punten uit 26 wedstrijden en dat is een puntentotaal, waarmee je normaal gesproken veilig bent. In deze klasse echter, waar de verschillen minimaal zijn, betekent de 12e plaats voor de Fendert het spelen van de nacompetitie om klasse-behoud.
  In de eerste ronde van de nacompetitie wordt DHV weggezet. Na een 3-3 gelijkspel in Fijnaart, weten de Rooien in Zevenbergschen Hoek met 1-4 te winnen. In de finale stuit de Fendert op Arnemuiden. In Arnemuiden verliest de Fendert met 3-1. Deze nederlaag kan in Fijnaart helaas niet worden weggepoetst. Ook nu trekt, een vermoeid ogend de Fendert, aan het kortste eind, 2-3.
  Degradatie, terug naar de 3e klasse is een feit.
  De laatste 3 thuiswedstrijden tegen respectievelijk: Bruse boys, DHV en Arnemuiden worden in totaal door meer dan 2000 mensen bezocht (!)
  Trainer Ad Palings verlaat na 9 (!) seizoenen de club, zijn opvolger wordt Paul van Buuren.

  De Fendert 2 beleeft ook nu weer een succesvol seizoen. Wederom wordt de bekerfinale bereikt, Op Hemelvaartsdag (29 mei) blijkt het 3 klassen hoger spelende Kloetinge 2 te sterk. De kers op de taart wordt 2 dagen later gezet, wanneer de Fendert 2 in de nacompetitie om promotie The Gunners 2 met 3-1 verslaat en zo promoveert naar de 2e klasse reserve!

  Ook de Fendert B1 bereikt de bekerfinale. In een spannende wedstrijd blijkt Yerseke B1 net te sterk. (2-3)
  Diverse jeugdteams behalen het kampioenschap in hun klasse. De Fendert E1 en de Fendert E5 worden najaarskampioen en de Fendert E4 behaalt de titel in de voorjaarsreeks.

  Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 4 januari wordt aan Jan Dingemans de Gouden KNVB speld uitgereikt. Jan maakte meer dan 20 jaar deel uit van het Dagelijks Bestuur.

   


  Seizoen 2014-2015

  Wanneer de competitie 2014-2015 aanvangt en de bus met spelers en supporters op 6 september vertrekt naar Hellevoetsluis om de eerste wedstrijd tegen Nieuwenhoorn te spelen, is er bij de Fendert heel wat veranderd.
  Een aantal dragende spelers heeft de club verlaten en onze nieuwe trainer Paul van Buuren heeft de moeilijke taak om een nieuw team te smeden met enerzijds de gebleven spelers en anderzijds de erg jeugdige overgekomen junioren.
  De Fendert is ingedeeld in de 3e klasse B van Zuid I. Ook een aantal clubs uit West maakt deel uit van onze klasse.
  Op het kunstgras van Nieuwenhoorn verliest de Fendert met 4-1 en meteen is duidelijk dat de Fendert een lastig seizoen tegemoet kan zien.
  Talloze blessures zorgen ervoor dat de Fendert zelden, een langere periode, in een vaste formatie kan spelen.
  Toch worden er aardig wat punten gesprokkeld. Halverwege heeft de Fendert na 13 wedstrijden 17 punten behaald.
  Tijdens de winterstop gaat de voltallige selectie op trainingskamp naar Ellemeet, dit wordt een erg geslaagd weekend, mede mogelijk gemaakt door de supportersclub “de Vrienden van de Fendert”.
  Ook in het vervolg van de competitie blijft het uitermate spannend, er kunnen immers 4 ploegen degraderen!
  Na belangrijke overwinningen op NOAD’67 (2-3) en Krabbendijke (1-3) behaalt de Fendert uiteindelijk een 8e plaats met 31 punten uit 26 wedstrijden.
  Kampioen wordt Hellevoetsluis dat in een beslissingswedstrijd DBGC met 4-1 verslaat.

  Tijdens de Algemene Jaarvergadering worden Marjan Roks en Jan Tolenaars in het zonnetje gezet. Zij stoppen met hun bestuursfuncties, na dit jarenlang te hebben gedaan.
  Joost Frijters wordt in het bestuur gekozen. Joost is voorzitter van het nieuwe jeugdbestuur, waar maar liefst 9 mensen deel van uit maken.

  Ook aan activiteiten geen gebrek. De commissie tentenkamp organiseert weer een fantastisch tentenkamp voor de E en F jeugd en het ITVLE vindt voor de 10e keer plaats. Dit gigantische toernooi wordt gewonnen door de Fendert 3.
  Ook slagen er weer een aantal jeugdteams in, de titel te behalen in hun klasse.
  MD1 wordt najaarskampioen en MP1, MB1, E1 en E3 behalen de voorjaarstitel. Vermeldenswaardig is dat E1 dit doet in de Hoofdklasse C!

   

  Seizoen 2015-2016

  Op 5 september 2015 trapt de Fendert af in Wouwse Plantage. Tegenstander is Rimboe, vorig seizoen overtuigend kampioen in de 4e klasse. Ook dit seizoen is de Fendert ingedeeld in de 3e klasse B zaterdag en trainer is Paul van Buuren.
  De Fendertse aanhang reist massaal en hoopvol af naar Wouwse Plantage, immers in de voorbereiding spelen “De Rooien” erg verdienstelijk. Ook tegen Rimboe speelt de Fendert een prima pot en is grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Na 90 minuten staat de stand 2-2 op het bord, maar in de blessuretijd slaat het noodlot toe. Een verre mislukte Rimboe voorzet belandt op de lat en de rebound wordt ingetikt. De Fendert verliest de seizoensopening dus met 3-2 en is hier goed ziek van.
  De toon voor het seizoen lijkt gezet, de Fendert sprokkelt moeizaam de punten bijeen. Halverwege, met het ingaan van de winterstop, zijn uit 13 wedstrijden 13 punten behaald.

  Eind november haalt de Fendert het landelijk nieuws. Op de “inktzwarte” zaterdag  21 november wordt na afloop van de bekerwedstrijd de Fendert 2 – Internos de scheidsrechter op de parkeerplaats aangevallen. De nasleep van deze affaire dreunt lang na bij en in de Fendert.
  In de winterstop besluiten v.v. de Fendert en trainer Paul van Buuren, na goed overleg, om aan het eind van het seizoen uit elkaar te gaan.

  Na de winterstop schiet de Fendert goed uit de startblokken, achtereenvolgens DFS (1-2) en titelpretendent Tholense boys (0-1) worden geklopt. Na een terugval besluit de Fendert met een ijzersterke derde periode waarin maar liefst 17 punten uit de laatste 8 wedstrijden worden behaald.
  De Fendert eindigt op een 9e plaats met 36 punten uit 26 wedstrijden. Kampioen wordt DBGC.

  Ook de Fendert 2 doet van zich spreken. Door het winnen van de 3e periode strijdt de Fendert om een plaats in de volgende ronde voor promotie naar de 1e klasse reserve met Hoek 3. Na een 1-0 winst in Fijnaart volgt op dinsdagavond 24 mei de return in Hoek. Wanneer de bus om 17.30 uur vertrekt kan niemand bevroeden dat het een hele lange avond zal worden… De Fendert verliest met 3-2, in de verlenging wordt niet meer gescoord en daarna neemt Hoek de “pingels” beter. Op de terugweg komt de Fendertbus, net voor de Vlaketunnel, in een file terecht om vervolgens om 02.15 uur op Sportpark “De Fendert” te arriveren.

  Er worden ook dit seizoen de nodige activiteiten georganiseerd. Op vrijdag 18 maart vindt de eerste voetbalquiz plaats in ons clubhuis. Zo’n 80 deelnemers strijden om de felbegeerde kaarten voor de KNVB Bekerfinale.
  Ter gelegenheid van “5 jaar de Fendert”, wordt op zaterdag 28 mei een clubdag georganiseerd. De jeugdafdeling wordt vereeuwigd op de tribune en aan de afsluitende barbecue doen maar liefst 180 mensen mee. Onze veteranen organiseren deze dag hun 1e toernooi en gezien de vele positieve reacties is dit toernooi “zeker voor herhaling vatbaar”.
  Het jeugdkamp is weer een groot succes, maar liefst 80 kinderen vermaken zich met allerlei spellen rondom het thema “E.K. voetbal”.
  Voor de 11e keer wordt het ITVLE georganiseerd, ook dit jaar een echte knaller!

  Ook dit seizoen slagen er een aantal jeugdteams in om het kampioenschap in hun klasse te behalen. MP1, MP2, F5 en D3 worden voorjaarskampioen.

   

  Seizoen 2016-2017

  De KNVB besluit om de “eeuwenoude” benamingen binnen het jeugdvoetbal te veranderen. “A1” wordt nu “JO19-1” genoemd en zo  verandert “D2” in “JO13-2”.

  De Fendert 1 is wederom ingedeeld in de 3e klasse B. Met aan het roer Cees Machielse opent de Fendert de competitie tegen titelfavoriet Zwaluwe. Er wordt gespeeld op het “tribuneveld” veld 1, omdat het hoofdveld een grondige renovatie heeft ondergaan. Onder tropische omstandigheden en grote publieke belangstelling verrast een hardwerkend Fendert door een 2-0 overwinning uit het vuur te slepen. De competitiestart van de Fendert is veelbelovend, uit de eerste 9 wedstrijden worden maar liefst 17 punten binnengespeeld. Het spel van de Fendert zakt echter langzaam in gedurende het seizoen. De echte spirit lijkt verdwenen en de nodige blessures helpen hier ook niet aan mee. Er volgt een periode van 7 wedstrijden waarin maar 1 punt wordt behaald. De Fendert zakt naar de gevarenzone, maar weet zich tijdig te herpakken door 12 punten de halen uit de volgende 4 wedstrijden. De Fendert verliest vervolgens de laatste 3 wedstrijden en het seizoen gaat als een nachtkaars uit. Uiteindelijk wordt een 7e plaats behaald met 30 punten uit 24 wedstrijden. Kampioen wordt Zwaluwe. De Fendert en Cees Machielse besluiten aan het eind van het seizoen uit elkaar te gaan.

  De Fendert moet dit seizoen een aantal bittere pillen slikken…
  Op zaterdag 10 december overlijdt clubscheidsrechter Piet(je) Magielse in de scheidsrechterkleedkamer. Nadat Piet zijn wedstrijd heeft gefloten en langer wegblijft dan gewoonlijk om zijn welverdiende pilsje te drinken, wordt hij door de wedstrijdcoördinatoren gevonden. Reanimatie mag niet meer baten. Op dat moment speelt de Fendert thuis tegen VVC. Bij een 2-1 stand wordt de wedstrijd onmiddellijk gestaakt en zal later worden uitgespeeld. Ook van een andere markante clubman moeten wij afscheid nemen. Onze hoog gewaardeerde terreinknecht Geert Knook overlijdt ten gevolge van een slopende ziekte. De leegte die Geert achterlaat is groot.

  Ook dit jaar slagen er een aantal teams in om de eerste plaats in hun competitie te behalen. JO11-1, JO9-4, JO13-2 en JO13-3 behalen het kampioenschap in hun klasse. Nog meer succes vanuit onze jeugdafdeling. Onze JO13-2 speelster Mare Westerink weet in haar leeftijdscategorie de definitieve selectie van Zuid-Nederland te halen (Zeeland-Brabant-Limburg).

  Op 20 mei 2017 vindt een heuse primeur plaats binnen onze vereniging. Middels een “uitzwaaiwedstrijd” sluiten 16 2e jaars JO19 spelers hun jeugd carrière af. Zij sluiten volgend jaar aan bij de senioren.

  Op de valreep, net voor de zomervakantie, weet de Fendert een nieuwe hoofdtrainer te contracteren voor het nieuwe seizoen. André Maas zal Cees Machielse opvolgen.

   

  Seizoen 2017-2018

  Op zaterdag 26 augustus 2017 opent De Fendert, onder een stralende zon, het seizoen 2017-2018 met een heuse `Startdag`. De Startdag, georganiseerd door het jeugdbestuur i.s.m. Soccer Upgrade, blijkt een schot in de roos. Maar liefst 70 jeugdspelers en speelsters vermaken zich met de gevarieerde en uitdagende oefeningen. Een goed begin is het halve werk….?
  De KNVB beslist dat het verwerken van alle wedstrijden voortaan via de telefoon (app) gaat. De modernisering laat ook de traditionele voetbalsport dus niet met rust….

  De competitie begint`laat`. De KNVB experimenteert dit seizoen met een latere start. De Fendert opent op 23 september bij VVC´68 en sleept in de extra tijd een punt uit het vuur (3-3). Na overwinningen op respectievelijk De Jonge Spartaan (2-1) en ZSC´62 (1-5) kan met 7 uit 3 gerust worden gesproken over een goede start. BNdeStem kopt: `Nog ongeslagen De Fendert is de positieve verrassing in 3B`. De Fendert kan de prima start echter geen goed vervolg geven, want een moeizame periode volgt tot de winterstop. Uit die 10 wedstrijden worden slechts 8 punten behaald. Toch is het veldspel alleszins redelijk en de hand van onze trainer (André Maas) wordt langzaam zichtbaar. Na een goede oefencampagne in de winterstop komt De Fendert in de tweede helft van het seizoen helemaal op stoom. Na de winst op Seolto (0-2), weet de latere kampioen Krabbendijke ternauwernood het vege lijf te redden (3-3). Vervolgens volgt een serie van 24 punten uit de laatste 11 wedstrijden. De Fendert blijft dit seizoen 8 uitwedstrijden op rij ongeslagen en bereikt uiteindelijk een verdienstelijke 4e plaats met 43 punten uit 26 wedstrijden. 

  Achter de schermen steekt een werkgroep met Erik Machielse, Erik van der Weerd, Gerrit van Laarhoven m.b.v. Energie Moerdijk heel wat uren tijd om tot realisatie van zonnepanelen op ons clubhuis te komen. Inmiddels krijgt ook de jubileumcommissie `De Fendert 90 jaar` o.l.v. initiatiefnemer en voorzitter Sander Wierikx vorm. Volgend seizoen bestaat onze club 90 jaar en dat moet gevierd worden natuurlijk. Ons 2e team bouwt zijn eigen feestje en promoveert terug naar de 2e klasse reserve. In de weg naar promotie winnen de mannen van Ruud en Ben Winkelhof 2 promotierondes om vervolgens in de finale Dubbeldam met 2-1 terug te wijzen. Zo krijgen Ruud en Ben een gepast afscheid als trainer/coach van De Fendert 2. Maar liefst 7 jaar zwaaiden zij de scepter over het 2e team en vele successen werden in deze periode behaald. 

  Ook diverse jeugdteams weten het kampioenschap in hun klasse te behalen. JO11-1, JO19-2, MO11-1, JO11-2, MO17-1 en JO17-1 bereiken de 1e plaats. Een goed begin blijkt dus inderdaad het halve werk te zijn!

   

  Seizoen 2018-2019

  “Doelman Krijnen redt punt voor De Fendert.” Zo opent BNDeStem op maandag 24 september 2018.

  De Fendert start de zaterdag daarvoor in Dinteloord tegen titelkandidaat Prinsenland en sleept met 0-0, na een meer spannende dan goede wedstrijd, een punt uit het vuur. Een dik verdiend punt, want met name in de eerste 75 minuten van de wedstrijd krijgt De Fendert een aantal fraaie kansen, die helaas jammerlijk om zeep worden geholpen. Als in het laatste kwartier Prinsenland komt opzetten om de driepunter toch in eigen huis te houden, houdt doelman Bryan Krijnen met een aantal knappe reflexen De Fendert op de been.

  De Fendert start aarzelend.  Na drie gelijke spelen, volgen er twee nederlagen. Dan komen “De Rooien” langzaam op stoom.

  In de resterende acht wedstrijden tot de winterstop worden maar liefst 19 punten behaald en zo neemt De Fendert met 22 punten uit 13 wedstrijden de 4e plaats in bij de winterstop.De vooruitzichten zijn goed.  De Fendert zit in een “flow” en na een trainingskamp in Drunen lijken  “De Rooien” helemaal klaar voor de tweede seizoenshelft.

  Hoe anders zou het lopen…

  Nadat doelman Krijnen een zware knieblessure oploopt in een oefenwedstrijd, lijkt het vertrouwen binnen de ploeg weg te ebben. Een fase waarin maar 1 punt uit 6 wedstrijden wordt behaald volgt en De Fendert zakt langzaam maar zeker naar de gevarenzone. Dit, terwijl er toch voldoende kansen worden gecreëerd, maar die tellen nu eenmaal niet…. Nadat tegen buurman Klundert de uitgespeelde wedstrijd, na een eerdere staking, met 2-3 over de streep wordt getrokken, krijgt De Fendert wat meer lucht. De Fendert worstelt zich naar het einde en speelt zich in de laatste speelronde pas definitief veilig door DHV met 0-5 te verslaan. Met 32 punten uit 26 wedstrijden eindigt De Fendert op de 10e plaats. Kampioen wordt Wieldrecht.

  De Fendertse kampioenen dit seizoen zijn: VR30+, JO9-1 en JO19-1.

  Ook organisatorisch gebeurt er bij De Fendert heel wat. In november 2018 worden er 320 zonnepanelen op het dak van de accommodatie gelegd. Na een tijdrovend proces is de werkgroep, bestaande uit Erik Machielse, Erik v/d Weerd, Ger van Laarhoven en Cor Hollemans, m.b.v. Energiek Moerdijk en De Gemeente Moerdijk er in geslaagd om deze mijlpaal te realiseren.

  De zonnepanelen zijn de grootste investering sinds de verhuizing naar “Sportpark De Fendert” en vormen de eerste stap om als uiteindelijk doel een energieneutraal sportpark te bewerkstelligen.

  De Fendert bestaat 90 jaar en dàt moet gevierd worden!

  De jubileumcommissie o.l.v. Sander Wierikx heeft m.b.v. talloze vrijwilligers een feestprogramma   -met als motto “Één dorp één club-  in elkaar getimmerd wat zijn weerga niet kent. Naast een heus clublied, gecomponeerd en bedacht door Jelle Rijnberg en Jens van Hoof, verschijnt er een prachtige jubileumkrant, deskundig in elkaar gezet door Leon de Haas.

  Jong of oud, aan alle doelgroepen is gedacht! Van donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni vinden er uiterst gevarieerde activiteiten plaats. Op donderdag 30 en vrijdag 31 mei trappen de allerkleinsten af met het jeugdkamp. Vervolgens wordt er een FIFA toernooi georganiseerd voor zowel de onderbouw, bovenbouw als de senioren. Ook de voetbalquiz op donderdagavond is een heuse publiekstrekker. Op vrijdagavond is er in de feesttent een “jubileumcafé.” Niemand minder dan topscheidsrechter Bas Nijhuis luistert de avond op met erg leuke anekdotes. Een mooie fototentoonstelling met fraaie plaatjes uit het verleden van Kaaise boys, FSV en v.v. De Fendert wordt door talloze aanwezigen bewonderd.

  Op zaterdag 1 juni schijnt een stralende zon! Er zijn activiteiten voor de jongens en de meisjes, er is een wedstrijd i.h.k.v. 30 jaar damesvoetbal, oud-Kaaise boys speelt tegen oud-FSV en De Fendert 1 kruist de degens met Oud NAC.

  Tijdens de receptie worden voorzitter Kees Rombouts en secretaris Frank van der Weerd verrast door Burgemeester Jac Klijs. Beide bestuurders wordt voor hun vele en langdurige verdiensten voor het voetbal in Fijnaart een Koninklijke Onderscheiding toebedeeld. Kees en Frank mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

  De Feestavond wordt een grandioos spektakel. DJ Gijs en “De Mannen van de Straat” zorgen voor een geweldig ambiance. Op de afsluitende barbecue op zondag 2 juni wordt de jubileumcommissie door voorzitter Kees Rombouts bedankt voor hun fantastisch resultaat.

  De jubileumcommissie “De Fendert 90 jaar” bestaat uit: Sander Wierikx, Albert Bienefelt, Louise Dulling, Kris Nuiten, Jan Otto en  Robert Remijn.

   

  Seizoen 2019-2020

  Als De Fendert op 7 maart 2020, rond 17.00 bij Tholense boys van het veld stapt, kan niemand vermoeden dat dit de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2019-2020 zal zijn. Er moeten immers nog 9 competitiewedstrijden worden gespeeld….

  Wereldwijd slaat het Corona-virus oftewel COVID-19 toe. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn enorm en de regering besluit om per direct alle competities in Nederland stil te leggen.  Op zondag 15 maart houden verdere maatregelen in dat ook alle scholen, horeca, voetbal, etc., voor minimaal 3 weken dicht gaan. Deze maatregelen worden op maandag 23 maart aangescherpt. De KNVB stopt o.a. per direct alle amateurcompetities.Op 31 maart beslist de KNVB dat het seizoen “ongeldig” wordt verklaard en dat er geen promotie of degradatie zal plaatsvinden. Voor het eerst sinds 1944-1945  –De Tweede Wereldoorlog eindigt-  wordt een seizoen niet afgemaakt…

  De mannen van André Maas nemen, op het moment  dat de competitie stopt, de 13e plaats in met 14 punten uit 17 wedstrijden. De 13e plaats zal nacompetitie voor degradatie betekenen. De kloof met hekkensluiter SEOLTO bedraagt 5 punten, de kloof met de veilige 11e plaats (ZSC’62) zelfs 6. De Fendert start met een nederlaag bij ZSC’62 (3-1) en eindigt bij Tholense boys ook met verlies (2-1). Daartussen  verloopt het seizoen erg moeizaam voor “De Rooien.” Een ware blessuregolf teistert de selectie van De Fendert. Voor coach André Maas is het iedere week een ware puzzel om de juiste opstelling te formeren.  Van de 17 gespeelde wedstrijden worden er slechts 4 gewonnen. Sensationeel is wel de winst op en bij de gedoodverfde kampioen Halsteren (2-3). Toch gloort er hoop aan de horizon. Tegen Tholense boys zijn “De Rooien” eindelijk compleet en ondanks de nederlaag geeft het vertoonde spel alleszins de hoop dat degradatie afgewend zal kunnen worden….

  Op het moment dat de competities worden gestopt staan 6 teams van v.v. De Fendert 1e in hun klasse: De Fendert 4, JO17-1, JO16-1, JO11-1, JO10-1, JO7-1. Met name voor deze teams is het erg jammer dat hun competities niet worden afgemaakt. Zij krijgen nu niet de kans om het zoet van een kampioenschap te proeven. De maatregelen die de regering en het RIVM moeten nemen zijn echter zeer begrijpelijk.

  De Fendert blijft niet helemaal “prijsloos” dit seizoen. De Fendert JO15-1 en De Fendert VR30+ worden najaarskampioen. Ook de duurzaamheids-award van Energiek Moerdijk valt De Fendert ten deel. Naast genomen maatregelen met de veldverlichting werden er op het dak van de gebouwen 320 zonnepanelen geplaatst.  Op dinsdag 5 november 2019, nemen Erik Machielse en Erik v/d Weerd in De Parel, namens de vereniging de prijs –een heus kunstwerk!- in ontvangst.

  Het Bestuur start met een campagne om de organisatiestructuur binnen de club te veranderen en zo meer vrijwilligers betrokken te krijgen binnen de vereniging. De Fendert “Aan de slag met de Toekomst”, is de werknaam. Helaas gooit Corona ook hier roet in het eten. Het Bestuur zal volgend seizoen de draad weer oppakken.

   

  Seizoen 2020-2021

  Op 10 oktober 2020 speelt De Fendert zijn 4e competitiewedstrijd in de 3e klasse B. De tegenstander is Krabbendijke en de wedstrijd begint met 1 minuut stilte, wegens het overlijden van onze trouwe supporter Dick den Dunnen. Op Sportpark “De Fendert”  zien een handjevol bestuursleden hoe De Fendert naar een 0-1 nederlaag wordt gespeeld. Supporters mogen niet aanwezig zijn bij de wedstrijd, net als een week eerder bij Prinsenland – De Fendert (2-2). De Coronabesmettingen lopen weer op en de Regering probeert middels allerlei maatregelen het virus een halt toe te roepen.

  Op 13 oktober 2020, beslist de Regering dat o.a. het amateurvoetbal weer wordt stopgezet. De Fendert heeft dan in 4 wedstrijden 4 punten behaald. De scholen gaan weer dicht, “online-onderwijs,” mondkapjes worden verplicht in openbare ruimtes en er komt v.a. 23 januari 2021 zelfs een avondklok……. Tussen 21.00 uur en 04.30 mag er niet zonder geldige reden naar buiten worden gegaan. We moeten worden gevaccineerd. Coronarellen breken zelfs uit….

  Later mag er wel worden getraind, in kleine groepjes, tot 27 jaar………………

  Op 29 januari 2021, overlijdt Stefan den Hollander ten gevolge van het Coronavirus. Stefan was leider en speler van De Fendert 5 en een zeer markant en graag gezien persoon. Stefan was nog maar 31 jaar. Op maandag 8 februari begint Stefan aan zijn laatste reis, vanaf Sportpark “De Fendert.” Zijn vrienden zorgen voor een onvergetelijk eerbetoon. 

  Op 24 februari 2021, wordt bekend gemaakt , dat de competities in de A-categorie niet meer zullen worden hervat.  Het kabinet verlengt namelijk de bestaande maatregelingen, zodat de uiterste startdatum van 10/11 april, niet meer kan worden gehaald.

  Er zal geen promotie en ook geen degradatie plaatsvinden. Wel wordt bekeken of er voor de jeugd nog een “Regio-cup” kan worden georganiseerd.

  Jos Elenbaas (Voorzitter jeugdbestuur), Robert Remijn en Jelle Rijnberg gaan deel uit maken van het bestuur. De Fendert neemt na 4 jaar afscheid van hoofdtrainer André Maas. Volgend seizoen zal Ad Palings weer onze selectietrainer zijn.

   

  Seizoen 2021-2022

  Na twee “Coronajaren” snakt iedere voetballiefhebber eindelijk weer naar een normaal seizoen.  De Fendert begint het seizoen met 27 teams, die allemaal op zaterdag spelen. Voor het eerst sinds 1929  is er geen zondagvoetbal meer in “De Fendert” en dat na 92 jaar… Op 4 september trapt De Fendert het seizoen af met een geweldige Startdag voor de jeugd!

  De Fendert is ingedeeld in de 3e klasse B van het zaterdagvoetbal. Met Ad Palings terug aan het roer bij De Fendert 1, start De Fendert overtuigend het seizoen. De Fendert wint de Bekerpoule door SSW, Boeimeer en Dubbeldam achter zich te laten. Als op 9 november ook nog SKNWK wordt verslagen (2-0), bereikt De Fendert zelfs de laatste 32.  Een mooie loting volgt. Hoofdklasser Halsteren is de volgende tegenstander in het Bekertoernooi. Helaas gooit het Coronavirus weer roet in het eten. Gezien de oplopende Coronabesmettingen, beslist de KNVB dat het Bekertoernooi niet wordt uitgespeeld.

  De Fendert opent de competitie prima.  Onder een stralend zonnetje flitst De Fendert naar een 0-4 overwinning bij Krabbendijke, een week later wordt ZSC’62 verslagen (3-0). Het verdere verloop van de competitie is grillig. Zo worden de wedstrijden tegen WHS, Duiveland en Klundert uitgesteld wegens Coronabesmettingen en De Fendert – Zwaluwe (0-0) en Kapelle – De Fendert (0-5), worden zonder publiek gespeeld. Op 4 december wordt de competitie stilgelegd, De Fendert neemt dan de 4e plaats in.

  Op 27 november overlijdt ons erelid Jan Rombouts. Jan werd in 2002 benoemd tot Erelid, wegens zijn vele verdiensten voor de club. De Nieuwjaarsreceptie kan helaas weer niet doorgaan dit jaar.